Älykkyys ei tarkoita hyvää ajattelua
Miten valjastaa älykkyys käyttöön ja välttää ajattelun sudenkuopat? Voiko älykkyydestä olla haittaa? David Robson kokosi älykkyyden varjopuolet yksiin kansiin ja auttaa ajattelussaan kompastuneet pois älykkyysloukusta uutuukirjassaan.
 Olivia Howitt.jpg)
Kuten valtaosa ihmisistä, myös minä uskoin aiemmin älykkyyden tarkoittavan samaa kuin hyvä ajattelu. 1900-luvun alusta lähtien psykologit ovat mitanneet verrattain suppeaa määrää abstrakteja taitoja — faktojen muistamista, analogista päättelyä ja sanavarastoa — siinä uskossa, että ne heijastelevat sisäsyntyistä yleisälykkyyttä, joka on kaiken oppimisen, luovuuden, ongelmanratkaisun ja päätöksenteon taustalla. Koulutuksen tarkoitus on tällöin rakentaa tuon niin kutsutun jalostamattoman aivokapasiteetin varaan ja varustaa meitä erikoistuneemmalla taiteeseen, humanistisiin ja luonnontieteisiin liittyvällä tiedolla, joka on myös välttämätöntä useissa ammateissa. Mitä fiksumpi sattuu — näiden kriteerien mukaan — olemaan, sitä terävämpi on myös arvostelukyky.
Kun aloin työskennellä psykologiaan ja neurotieteeseen erikoistuneena tiedetoimittajana, huomasin kuitenkin, että tuoreimmissa tutkimuksissa paljastettiin tällaisiin oletuksiin liittyviä vakavia ongelmia. Sen lisäksi, etteivät yleisälykkyys ja akateeminen koulutus onnistu suojaamaan meitä monilta kognitiivisilta virheiltä, fiksut saattavat olla jopa herkempiä tietyntyyppiselle hölmölle ajattelulle.
Älykkäät ja koulutetut ihmiset esimerkiksi oppivat tekemistään virheistä ja noudattavat toisten neuvoja muita epätodennäköisemmin. Erehtyessään heillä on myös parempi kyky keksiä yksityiskohtaisia perusteluja oman päättelynsä tueksi, ja siksi heistä tulee omissa kannoissaan koko ajan järkähtämättömämpiä. Mikä vieläkin pahempaa, fiksut näyttävät olevan muita sokeampia ajattelunsa vinoumille, eli he eivät tunnista logiikkansa aukkoja yhtä helposti.
Näistä tuloksista kiinnostuneena aloin ulottaa tutkimustani yhä laajemmalle. Esimerkiksi johtamisen tutkijat ovat kartoittaneet tapoja, joilla tuottavuuden lisäämiseen tähtäävät huonot yrityskulttuurit voivat vahvistaa epäloogista päätöksentekoa niin urheilujoukkueissa, yrityksissä kuin hallinnollisissa organisaatioissakin. Tämän vuoksi saattaa olla kokonaisia, uskomattoman älykkäistä yksilöistä koottuja tiimejä, jotka tekevät kuitenkin käsittämättömän tyhmiä päätöksiä.
Seuraukset ovat vakavia. Yksilön kannalta tällaiset virheet voivat vaikuttaa terveyteemme, hyvinvointiimme ja ammatilliseen menestykseemme. Oikeusistuimissa ne johtavat räikeisiin oikeusmurhiin. Sairaaloissa virheet saattavat olla syy siihen, että 15 prosenttia kaikista diagnooseista on virheellisiä niin, että näihin virheisiin kuolee enemmän ihmisiä kuin rintasyövän kaltaisiin sairauksiin. Liike-elämässä ne johtavat konkursseihin ja perikatoon.
Valtaosaa näistä virheistä ei voi selittää tiedon tai kokemuksen puutteella, vaan ne näyttävät sen sijaan saavan alkunsa erityisesti niistä virheellisistä mielensisäisistä tavoista, jotka liittyvät korkeaan älykkyysosamäärään, koulutukseen ja ammatilliseen asiantuntemukseen. Samankaltaiset virheet voivat johtaa avaruussukkuloiden törmäykseen, osakemarkkinoiden romahdukseen ja siihen, että maailman johtajat ummistavat silmänsä ilmastonmuutoksen kaltaisilta maailmanlaajuisilta uhkilta.
Vaikka vaikuttaa, ettei näillä ilmiöillä olisi mitään yhteyttä, sain selville, että samankaltaiset prosessit ovat niiden kaikkien taustalla. Kyse on kaavasta, johon viittaan termillä älykkyysloukku.
Kenties kaikkein paras analogia on auto. Tehokkaammalla moottorilla voi päästä paikkoihin nopeammin, jos moottoria osaa käyttää oikein. Pelkästään suurempi hevosvoimien määrä ei kuitenkaan takaa sitä, että määränpäähän saapuu turvallisesti. Ilman oikeaa tietoa ja välineitä — jarruja, rattia, nopeusmittaria, navigaattoria tai hyvää karttaa — tehokas moottori saattaa saada sinut ajamaan vain ympyrää — tai suoraan vastaantulevien kaistalle. Mitä tehokkaampi moottori, sitä vaarallisempi olet.
Kuva: Olivia Howitt
Lähde: David Robson
Älykkyysloukku — Miksi teemme tyhmiä virheitä ja miten tehdä parempia päätöksiä
Tuuma
2020
ÄLYKKYYSLOUKKU TARJOUSHINTAAN 28 € — tilaa tästä.