Haasta ja kyseenalaista kehonkuvan normit


”Syömiseen ja lihavuuteen liittyy mediassa syytös ja inho. Se voimistaa omia huonoja tunteita eikä auta.” (Oili, 49)

Tunnesyömisen pysäyttäminen ei onnistu, ellei samalla tule tietoiseksi sen taustalla olevista ilmiöistä, kuten laihduttamisvimmasta, kehovihasta ja ylipainon psykologiasta. Ylensyöminen, ylipaino ja lihavuus eivät kuitenkaan ole vain yksilön ongelmia, vaan ne ovat huomattavasti laajempia ilmiöitä.

Oletko koskaan ajatellut, miten erilaisiin kehon kokoihin kiinnitetään huomiota eri tavoin ja miten niihin liitetään hyvinkin erilaisia piirteitä? Ehkä olet — jos et ole normin mukainen. Tai ehkä et ole, jos satut sopimaan ympäristömme asettamaan muottiin.

Yhteiskunnassamme vallitsevat vahvat sosiaaliset normit, jotka säätelevät sitä, minkälainen on hyväksyttävä vartalon muoto ja koko.

Normin mukaisesta koosta palkitaan sosiaalisesti: ihaillaan, kehutaan ja ennen kaikkea hyväksytään. Sosiaalisesti hyväksyttävään vartaloon ja sen omistajaan liitetään myönteisiä piirteitä ja positiivisia ominaisuuksia, kuten terveyttä, älykkyyttä, toimintakykyä ja kauneutta. Ajatellaan, että hoikan vartalon omistajalla on hyvä itsekuri ja motivaatio ja hänen täytyy olla ylipainoista älykkäämpi, terveempi ja menestyvämpi — pystyyhän hän hallitsemaan painoaankin. Tämän logiikan mukaan ollaksemme onnellisia, tähdätäksemme menestykseen, näyttääksemme hyviltä ja saadaksemme arvostusta meidän tulee olla hoikkia.

Jos norminmukaisen hoikan vartalon tavoittelemisessa ei onnistukaan, saa useimmiten tuta sen nahoissaan. Olemalla isokokoinen, ylipainoinen tai lihava ihminen ikään kuin rikkoo tahtomattaan tätä sosiaalista normia ja joutuu siksi altistumaan sosiaalisille sanktioille.

Onko todellakin niin, että mitä enemmän laihduttaa, sen hyväksyttävämpi on? Entä mitä tapahtuu, jos lihoo uudestaan? Eikö olekaan enää hyväksyttävä? Sosiaaliset normit ovat niin syvällä meissä, että niiden järjettömyyden voi nähdä vain kyseenalaistamalla vallitsevan ihanteen.

Jokaisen meistä kannattaa aika ajoin haastaa omaa normistoaan ja tapaansa hahmottaa maailmaa.

Lähdetkö mukaan? Jaa tämä teksti.


Lähde: Katarina Meskanen
Pysäytä tunnesyöminen
Tuuma-kustannus
2018

Mikä kirja on Pysäytä tunnesyöminen?


Kirja tarjoaa ymmärtävän lähestymistavan tunnesyömisen syihin sekä paljon omakohtaista pohdittavaa. Samalla se antaa runsaasti konkreettisia, ratkaisukeskeisiä harjoituksia. Niiden avulla voit saavuttaa mutkattomamman suhteen paitsi syömiseen myös tunteisiisi. Kirjan ajatuksen mukaisesti tunnesyömistä ei pysäytetä jyrkillä säännöillä vaan lempeällä hyväksyvyydellä ja uteliaan sallivalla asennoitumisella.

Lempeä on hyvin kuvaava sana tälle kirjalle. Katarinan tyyli kirjoittaa aiheesta sinä-muodossa saa aikaan tunteen, että vierellä kulkee välittävä ihminen, joka tukee sinua matkasi aikana kaikin mahdollisin tavoin. Teksti ei ole syyllistävää eikä karkeaa vaan ennenkaikkea hyvin myötätuntoista.
Suvikukkasia-blogi

TILAA HETI.