Miten hallita stressiä mielikuvien avulla? — kokeile harjoitusta
Stressireaktio on varmasti jokaiselle tuttu juttu. Stressin keskellä ei kuitenkaan tarvitse kärvistellä, sillä erilaisista mielikuvaharjoituksista voi saada apua stressaavan päivän aikana. Kokeile ja ota harjoitukset säännölliseksi osaksi arkeasi.

Myönteiset mielikuvat palauttavat stressin keskelläTyöelämän tehostuminen on tuonut monilla aloilla mukanaan lisääntyneen henkisen kuormittumisen, usean työtehtävän samanaikaisen tekemisen, jatkuvan kiireen ja työnteon keskeytykset. Myös levon laiminlyönti työpäivän aikana on yleistynyt. Näillä seikoilla on selvää haittaa aivojen optimaaliselle toiminnalle, kuten keskittymishäiriölle.
Myönteisten mielikuvien tuottaminen, iloisten asioiden mieleen palauttaminen ja nauraminen käynnistävät elimistössä fysiologisen reaktion, joka voi auttaa nollaamaan mielen. Juuri silloin kun meistä tuntuu, että emme erityisesti tee mitään tärkeää, alitajuntamme tuottaa paljon luovia ja innovatiivisia ratkaisuja mielessämme pyörineisiin asioihin, joita olemme aiemmin yrittäneet ratkaista työpaikalla, kotona tai oppilaitoksessa.
Tällaisia luovia hetkiä voivat olla esimerkiksi saunassa istuminen ja juoksulenkki. Etenkin sosiaalisessa vuorovaikutuksessa, kuten kahvitauolla, myönteisistä asioista jutteleminen ja sen aikaansaamat mielikuvat ovat merkittäviä työstä palautumisen ja työn tuottavuuden kannalta. Mielikuvilla voidaan tuottaa mieltä rentouttavia tunteita, mikä johtaa suotuisiin fysiologisiin reaktioihin elimistössä.
Harjoitus stressin lievitykseenToista tätä harjoitusta aina kun koet tarvitsevasi mielen ja kehon rauhoittumista. Auringon lämmön ja höyhenen keveydellä tapahtuvan vajoamisen sijaan voit käyttää muita, itsellesi paremmin soveltuvia vastaavia mielikuvia.
1. Hae itsellesi miellyttävä asento, jossa sinun on hyvä olla. Venytä itsesi oikein pitkäksi. Suorista selkääsi ja anna niskasi venyä.
2. Hengitä muutaman kerran syvään sisään ja rauhallisesti ulos. Anna nyt hengityksen kulkea omaan tahtiin. Tunnet, kuinka jokainen uloshengitys saa kehosi ja mielesi yhä raukeammaksi.
3. Voit tuntea kehosi painon alustaa vasten. Tunnet hartioiden ja yläselän painon, käsien painon sekä lantion ja jalkojen painon.
4. Vaikka saatat kuulla ympäriltäsi ääniä, ne muuttuvat vähitellen yhdentekeviksi. Keskitä nyt tietoisuutesi omaan kehoosi. Tunnet hengityksen rytmin. Jokainen uloshengitys saa olosi rennommaksi ja raukeammaksi.
5. Käy mielessäsi lävitse koko kehosi. Jos jossakin kehon osassa on jännitystä, kuvittele auringon lämmittävän tuota kehon kohtaa. Hetki hetkeltä saatat tuntea, kuinka auringon lämpö alkaa rentouttaa jännittyneitä kehon osia. Lämpö leviää koko kehoon, ja kaikki ne kehon osat, jotka tarvitsevat rentoutumista, voivat nyt kokea miellyttävän lämpimyyden ja rentouden tunteen.
6. Anna lämmön tunteen rauhoittaa myös mielesi. Jokainen uloshengitys lisää lämpimyyden ja painavuuden tunnetta koko kehossa. Saatat tuntea miellyttävää vajoamisen tunnetta. Aivan kuin vajoaisit alaspäin pehmeästi ja rauhallisesti.
7. Anna itsellesi aikaa nauttia miellyttävästä ja rennosta olotilasta.
Kun haluat palata arkitajuntaan, luettele hitaasti mielessäsi luvut viidestä alaspäin yhteen. Jokaisella numerolla tunnet itsesi yhä virkeämmäksi. Luvulla yksi olet täysin hereillä. Olet täynnä tarmoa ja tunnet itsesi levänneeksi ja virkeäksi.
Valmistauduttaessa tulevaan suoritukseen, joka ennakkoon tiedetään stressaavaksi, on hyvä hakea itselleen rauhoittunut mielentila ja vahvistaa tuota tunnetta. Rauhoittuminen kannattaa ankkuroida uloshengitykseen, johonkin avainsanaan tai mielikuvaan itsestä rauhallisena ja itsevarmana. Tämän jälkeen on varmempi olo tarttua tulevaan haasteeseen.
Lähde: Jarmo Liukkonen
Kuka hallitsee mieltäsi?
Tuuma
2020
KUKA HALLITSEE MIELTÄSI? TARJOUSHINTAAN 29 € — tilaa tästä.