Uteliaisuuden matka alkaa

Kirjoittanut: Hanna Siefen - 14.8.2021

Mitä hyötyä on uteliaisuudesta? Onko se muiden asioihin sekaantumista vai sittenkin eteenpäin ajava voima, joka voi johdattaa sinut jonkin mullistavan äärelle? Psykologi Hanna Siefen kertoo, miten voimme hyötyä uteliaisuudesta.

Olemme virittyneet olemaan uteliaita

Uteliaisuus on aliarvostettu luonnonvara, vaikka hyödymme siitä valtavasti päivittäin. Kokeilet uutta ruokalajia lounasravintolassa ja yllätyt iloisesti. Keskustelet kollegan kanssa kahvipöydässä ja oivallat jotain niin tajunnanräjäyttävää, että se muuttaa tapasi tehdä työtä. Uppoudut tuntikausiksi tutkimaan ja hakemaan tietoa. Testaat uutta työvälinettä ja hämmästyt sen hyödyistä. Keksit ratkaisun ongelmaan, jota olet pähkäillyt päiväkausia. Opit jotain, mitä et koskaan olisi uskonut oppivasi. Ymmärrät maailmaa, itseäsi ja muita ihmisiä päivä päivältä paremmin.

Olemme virittyneet olemaan uteliaita. Janoamme oivalluksia ja yllättymistä. Haluamme ihmetellä, kokeilla, rakentaa, purkaa, selvittää ja tutkia. Meillä on valtava kapasiteetti oppia ja ratkaista mutkikkaitakin ongelmia.

Uteliaisuus vaatii työtä

Uteliaisuus ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, kuten arkemme usein osoittaa. Luet kirjan toisensa perään niin, että muistat ainoastaan asiat, jotka tiesit jo alun perinkin. Osallistut kaikkiin yhteisiin kehittämisen hetkiin, mutta käperryt tiukasti puolustuskannalle. Sivuutat keskustelukumppanisi esittämän eriävän mielipiteen, koska sen syvällinen ymmärtäminen tuntuu liian vaivalloiselta. Uskot tietäväsi, millainen itse olet ja millainen kumppanisi on. Päädyt toimimaan samalla tavalla kuin ennenkin, koska se on helpompaa ja tuntuu vaarattomammalta.

Uteliaisuuden rinnalla ihmiselle on luontaista myös laiskuus ja turvallisuushakuisuus. Kun olemme jotain oppineet, emme siitä suosiolla luovu. Tietäminen tarjoaa lupauksen hallinnantunteesta monimutkaisessa maailmassa. Saatamme myös sitoa osaamiseen ammatti-identiteettimme ja omanarvon tunteemme. "Tämän tiedän ja tämän osaan, joten voin tuntea olevani hyvä ja hyödyllinen."

Vaikka ymmärtäisimme, mitä tekoja uteliaisuus vaatii, saattavat oppimisen hetket jäädä ontoiksi kuoriksi. Miksi emme nauti täysin rinnoin uteliaisuuden riemusta? Miksi emme aina halua ymmärtää paremmin?

Jos emme kurkista arkisia valintoja tekevän ihmisen sisimpään, jää meiltä huomaamatta, miten monimutkainen ja haastava mutta upea kokonaisuus oppiminen onkaan. Uteliaisuuden taito -kirja selittää, mitä meissä tapahtuu oppimisen hetkellä, kuinka voimme valita uteliaisuuden toimintaamme ohjaavaksi ajuriksi, jotta oppimista todella tapahtuu, ja kuinka taklaamme oppimista haastavat psykologiset esteet. Kirjassa uteliaisuutta käsitellään siis käyttäytymismallina, ei persoonallisuuden piirteenä. Uteliaisuus on taito, jota voi kehittää, ei pysyvä ominaisuus.

Uteliaisuus on hyvinvoinnin lähde

Suuri osa ihmisistä kokee uteliaisuuden omaa työtään tai vaikkapa harrastustaan kohtaan tärkeäksi hyvinvoinnin lähteeksi. Todennäköisesti se on tärkeää myös sinulle, koska luet tätä tekstiä. Uteliaisuus avaa meille uudenlaisen mahdollisuuden kehittyä. Keskeneräisyys ei silloin ole enää heikkoutta vaan vastalääke leipiintymiselle. Uskaltaudumme jättämään tutun ja turvallisen rutiiniosaamisen ja ottamaan riskejä, vaikka se aiheuttaisi ajoittain epämukavuutta ja epävarmuutta. Samalla saamme elämäämme oivalluksen ja yllättymisen hetkiä - oppimisen iloa.

Keskeinen kysymys kuuluukin: Kuinka yhdistetään halu olla osaava ja halu olla utelias? Kuinka löytyy tasapaino varman suorittamisen ja epätasaisen oppimisen välillä? Uteliaisuuden taito -kirjan avulla opit hahmottamaan nykyisen osaamisesi paremmin ja rakentamaan rinnalle uteliaisuuden taidon. Opit tunnistamaan taidokkaat ajatusrakennelmat, joita olet elämäsi aikana nikkaroinut ja jotka ohjaavat toimintaasi. Opit antamaan arvoa ja tunnustusta sille osalle itseäsi, jolle usein olet sokea ja jota pidät itsestäänselvyytenä. Kirjan tarkoitus on tehdä sisäistä maailmaasi näkyväksi ja vahvistaa kykyäsi irrottautua syvään juurtuneen ajattelun otteesta. Tavoitteena on rohkaista jokaista olemaan utelias ja oppimaan uutta omasta työstä, itsestä ja muista ihmisistä.

Tutustu Hanna Siefenin kirjaan: Uteliaisuuden taito
Kuva: Heidi Strengell

Artikkelin avainsanat:

uteliaisuus, oppiminen, itsensäkehittäminen

Arkisto:

2024

2023

2022

2021

2020

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu