Mihin suuntaan viet urasi?

Kirjoittanut: Karoliina Jarenko ja Jenni Kankkunen - 6.2.2021

Uran suunnan ja oman työn muuttaminen ei vaari suuria, dramaattisia muutoksia vaan tavoitteitaan voi lähestyä pienin askelin ketterän urakehityksen keinoin. Mutta mistä ketterän urakehityksen voi aloittaa? Muuttuvan työelämän asiantuntijat Karoliina Jarenko ja Jenni Kankkunen kertovat Kohti - Ketterän urakehityksen käsikirjassa muutaman käytännön vinkin, jotka on hyvä pitää mielessä, kun lähdet suuntaamaan työelämääsi uusille urille.

Vinkkejä ketterän urakehityksen matkalle

Löydä palava halu. Oppimisen tarve on nykyisin jatkuvaa ja nopeaa. Jotta ihminen pystyy tähän, hänen on tehtävä ja kehitettävä asioita, jotka ovat hänen sydäntään lähellä ja motivoivat. Tällöin niiden kehittämiseen on palava halu ja oppimiseen on valmis panostamaan. Tekemisen jäljessä ja nopeudessa näkyy, onko motivaattori jokin ulkoinen tekijä vai kumpuaako motiivi omasta halusta ja kiinnostuksesta aiheeseen. Käytä aikaa niiden asioiden kirkastamiseen, jotka saavat sinut syttymään. Tämä on tärkein vaihe oman uran johtamisessa, ja se vaikuttaa koko ura-askelprosessiisi.

Ota osaksi arkea. Ota urasuunnittelu kiinteäksi osaksi arkeasi. Raivaa sille aikaa kalenteristasi ja ajatuksistasi. Hyvä keino on pitää esimerkiksi uratuumaushetki kuukausittain ja merkitä ne jo etukäteen kalenteriin. Kenellekään seuraava suunta ei kirkastu hetkessä, vaan se rakentuu ajatus kerrallaan. Anna ajatusten muhia, kerää tietoa ja leikittele eri vaihtoehdoilla. Muutos on jatkuvaa ja ketterää. Osaajana et koskaan tule valmiiksi, mutta voit itse määrittää suunnan, missä asioissa haluat kehittyä.

Kirjoita. Ensimmäinen askel ajatuksista ja ideoista kohti muutosta on asioiden kirjoittaminen. Samalla tavalla kuin to do -listat jäsentävät omaa tekemistä niin myös ura-ajatusten kirjaaminen konkretisoi ajatuksia. Näin niitä on helppo lähteä rikastuttamaan ja niihin on helppo palata myöhemmin.

Tee. Niin kauan kuin suunnittelu on pelkkiä ajatuksia, mikään ei muutu. Vasta tekeminen ja kokeileminen saavat muutosta aikaan. Älä myöskään pelkää käytännön tekoja. Sinun ei tarvitse etukäteen tietää, vievätkö ne oikeaan suuntaan. Se selviää vasta tehdessä. Muista: kokeiluissa ei ole epäonnistumisia, vaan niissä on vain ajatusten kokeilua käytäntöön ja oppimista. Kokeilut siis vähentävät merkittävästi epäonnistumisia. Mitä enemmän kokeilet, sitä suurempi todennäköisyys sinulla on onnistua! Ei tarvitse ottaa valtavaa harppausta, vaan pienistä teoista voi rakentua haluamasi muutos.

Puhu. Hyödynnä ympärilläsi olevia ihmisiä. Kerro uraasi liittyvistä pohdin noista, kysy näkemyksiä ja neuvoja sekä tutuilta että henkilöiltä, joiden tekeminen vakuuttaa sinut. Puhumalla opit itse ja jäsennät koko ajan suunnitteluasi uudella tavalla. Sinun ei kannata miettiä, kehtaatko kysyä tai vaivaatko suotta henkilöä, jolta pyydät mielipidettä. Ihmiset ovat otettuja, kun heidän mielipidettään kysytään. Tee urasuunnittelustasi julkista, sillä niin luot omalla panoksellasi urajohtamisen kulttuuria, jossa työ ja oma oppiminen ovat avoimesti mukana keskeisinä keskusteluaiheina.

Aikatauluta. Tämä auttaa niin asioiden suunnittelussa kuin toteuttamisessakin. On tärkeää huomioida muut aikaa vievät asiat urasuunnittelussa. Kuinka paljon pystyt kokeilemaan ja viemään ajatuksiasi käytäntöön? Mihin mennessä haluat saada asioita tapahtumaan, ja mitä se vaatii? Pyri ottamaan realistisesti huomioon myös muut asiat, jotka tarvitsevat huomiotasi ja panostustasi. Tyypillisesti arvioimme aina vaadittavan ajan liian optimistisesti. Hyödynnä lukujärjestyksiä, projektisuunnitelmia ja tehtävänhallinnan sovelluksia. Helppo tapa on lähteä kokeilemaan aikataulutusta ja oppimista Kohti-työkirjan kolmannessa osassa olevan kalenterin avulla.

Pysähdy. Aika ajoin on hyvä pysähtyä miettimään, minkälaisia askeleita ja kokeiluja olet tehnyt kehittyäksesi urallasi ja mitä olet niistä oppinut. Ovatko nämä vahvistaneet suuntaasi, karsineet vaihtoehtoja, opettaneet tärkeitä asioita itsestäsi, herättäneet kipinän syventyä johonkin tekemiseen tai aiheeseen syvemmälle? Opimme koko ajan, mutta oppimista on vaikea havainnoida, ellei pysähdy. Voit myös hyödyntää muita ja kysyä heiltä, miten tekemisesi on muuttunut heidän mielestään.

Ole armollinen itsellesi. Tilanteet uralla ovat hyvin erilaisia. Yhdellä työsuhde voi päättyä irtisanomiseen, jolloin huoli liittyy oman itsensä lisäksi koko perheen toimeentuloon. Toisella taas on takana pitkä ura tietyn tyyppisessä tehtävässä ja nyt halu uudistua ja saada takaisin motivaatio ja innostus työntekoon. Kolmannella osa nykyisistä tehtävistä korvataan automatisoiduilla prosesseilla seuraavan kahden vuoden kuluessa ja on tarve keksiä jotain tämän osan tilalle. Sinun tilanteesi ja työurasi on ainutlaatuinen eikä sitä voi verrata täysin kenenkään muun tilanteeseen. Emme myöskään voi johtaa omaa uraamme irrallisena muusta elämästä, vaan nämä kytkeytyvät tiiviisti yhteen. Anna itsellesi aikaa käsitellä ja ymmärtää tilannettasi ja omia toiveitasi ja arvostuksia ennen kuin lähdet suunnittelemaan uraa eteenpäin.

Palaa näihin myös matkan varrella ja varmista, etenetkö edelleen haluamaasi suuntaan.

Välillä asiat junnaavat paikallaan, ja välillä muut asiat vievät kohtuuttomasti huomiota. Toisinaan matkan varrelle mahtuu yllätyksiä ja epäonnistumisia. Nämä asiat kuuluvat työelämään. Tällöin helpottaa ajatus, että jokainen asia kuljettaa eteenpäin ja että monet muutkin ovat käyneet ja käyvät tälläkin hetkellä samoja asioita läpi. Muista myös pitää huolta itsestäsi matkan aikana. Uni, henkinen ja fyysinen vireys, terveellinen ravinto ja sosiaaliset suhteet auttavat myös uralla eteenpäin. Ura ja työ ovat meille kaikille merkityksellisiä asioita, ja siksi ne herättävät myös tunteita. Ole kiitollinen kaikista tunteista, sillä ne kuuluvat matkalle.

Kohti Ketterän urakehityksen työkirja ilmestyy 17.2.
Kuva: Heidi Strengell

Artikkelin avainsanat:

työelämä, työ

Arkisto:

2024

2023

2022

2021

2020

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu