Kesä irti kännykästä

Kirjoittanut: Minna Huotilainen, Mona Moisala - 12.6.2020

Huomaatko, että kätesi hapuilee tuon tuosta kännykkää? Välillä aivoille on hyvä antaa tilaa hengähtää ilman, että mieli askartelee jatkuvasti kännykän tarjoamien houkutusten syövereissä. Ehkäpä pidät kesälomalla edes päivän tai pari somelakkoa tai kokeilet jättää kännykän kotiin, kun lähdet nauttimaan aurinkoisesta iltapäivästä rannalle? Kokeile Keskittymiskyvyn elvytysoppaan niksejä.

1. Ei puhelinta vessaan.

Laita kotona vessan ovenkahvaan pieni kassi, johon jätät puhelimen vessaan mennessäsi. Töissä, opinnoissa ja muualla liikkuessasi vastusta kiusausta ottaa puhelin esille vessassa. Jos sinusta tuntuu, että aika kuluu vessassa liian hitaasti ilman puhelinta, keksi hyviä sijaistoimintoja. Venyttele niskalihaksiasi, pyörittele hartioita tai laulaa lurauta vaikka pieni laulu.

2. Hiljennä puhelin.

Aina kun mahdollista, pidä kännykkä äänettömällä. Poista puhelimesi asetuksista kaikki hälytysäänet, värinät ja ruudulle pompahtavat ilmoitukset. Voit muokata asetukset niin, että vain kaikista tärkeimmät — esimerkiksi perheenjäsenten — viestit ja puhelut tulevat läpi.

3. Näyttö mustavalkoiseksi.

Älylaitteiden houkuttavuutta lisää niiden värikäs näyttö, joka vetää huomiota puoleensa ja aktivoi aivojen palkkiojärjestelmää. Muuta näyttö kokonaan mustavalkoiseksi, jolloin vähennät houkutusta klikkailla puhelimen ikoneja. Useimmissa puhelimissa näytön väriskaalan saa säädettyä asetuksista. Poista myös turhat applikaatiot ja säästä vain ne, joita oikeasti käytät.

4. Laitteet piiloon.

Kun haluat todella keskittyä mutta kännykän räpläys tuntuu liian houkuttelevalta, poista kännykkä kokonaan näköpiiristäsi. Pelkästään kännykän näkeminen voi sytyttää houkutuksen tarttua siihen, jolloin aivosi joutuvat työskentelemään aktiivisesti vastustaakseen kiusausta.

5. Kännykkä taskuun ruokailun ajaksi.

Varsinkin jos syöt seurassa, pidä kännykät ja älylaitteet poissa näkyvistä. Pyri suuntaamaan huomiosi ruokaan, jota syöt, ja seuraan, jossa olet.

6. Laita älylaitteet parkkiin tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Kännykän räplääminen juuri ennen nukahtamista muodostuu helposti tavaksi, josta saattaa olla yllättävän hankala päästä eroon. Mieli tuntuu poukkoilevan levottomasti, eikä uni tule silmään, kun kännykkää ei saakaan selata. Teet kuitenkin aivoillesi palveluksen, kun laitat kännykän lentokonemoodiin ennen nukkumaanmenoa. Kaikista parasta on, jos älylaitetta ei tarvitse tuoda makuuhuoneeseen ollenkaan. Jos mahdollista, käytä herätyskellona oikeaa kelloa eikä kännykkää.

Levollisen nukahtamisen kannalta optimaalista on lukea kirjaa sopivan hämärässä valaistuksessa, kuunnella rauhallista musiikkia tai jutella sänkykumppanin kanssa pehmeitä. Näin saat tyynnytettyä mieltäsi kiireisen päivän lopuksi, ja luontaiset nukahtamishormonit pääsevät tulvimaan vapaasti aivoissa tuudittaen ne makeaan uneen.

7. Lataa käyttöä rajoittava sovellus.

Useimmille älylaitteille on tarjolla ilmaiseksi ladattavia sovelluksia, joiden avulla voit rajoittaa niillä vietettyä aikaa. Jos haluat esimerkiksi seuraavan tunnin ajan keskittyä häiriöttömästi kirjan lukemiseen, aseta sovellus rajoittamaan pääsyäsi puhelimen nettiselaimeen tai muihin sovelluksiin tunnin ajaksi. Näillä sovelluksilla voit myös seurata omaa älylaitteiden käyttöäsi ja kauhistella, kuinka monta kertaa päivässä avaatkaan kännykkäsi!

Artikkelin avainsanat:

kesälukemista, keskittymiskyky

Arkisto:

2024

2023

2022

2021

2020

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu